Acer Aspire 5553G – Quad Core ieftin!!! [REVIEW]

de: Radu Neagu
23 03. 2011

Acum nu va inchipuiti ca ieftin inseamna undeva la 1.500 de lei, bine dar nici la un pret de 6.000 de lei, undeva intre aceste doua cifre se situeaza acest model. Aveti rabdare pana la sfarsitul review-ului sa va spun si pretul? Sper ca da. Am auzit anul trecut de platformele Vision de la AMD, cele 4 platforme ce promiteau sa schimbe piata laptopurilor si sa aduca in primul rand utilizatorului, dar si comerciantului, o metoda mai simpla de a clasifica un produs de acest gen. Astfel s-au lansat in vara anului trecut 4 platforme, fiecare cu configuratii multiple, insa destinate celor 4 grupuri de utilizatori pe care le vizeaza in mod direct.

– AMD Vision (Basic)
– AMD Vision Premium
– AMD Vision Ultimate
– AMD Vision Black

Cele 4 categorii sunt foarte importante, atat pentru utilizatorul final, cat si pentru distribuitor sau pentru magazinul care le comercializeaza. In functie de tipul de utilizator si bineinteles si de bugetul acestuia, vanzatorul poate recomanda una dintre cele 4 platforme. Nu va ganditi acum ca acestea se refera la 4 configuratii fixe implementate de mai multi producatori, ci vorbim de exemplu pentru Vision Basic de un procesor singlecore sau poate un dual-core cu performante mai reduse, o placa grafica integrata capabila de a rula video FullHD si eventual ceva jocuri cu cerinte mai reduse, navigare pe internet si o autonomie mai mare a acumulatorului. Ati inteles unde vreau sa ajung? Daca nu, atunci poate va ajuta urmatoarea imagine cu descrierea celor 4 tipuri de platforme.

Acum, ca v-am lamurit, mai ramane sa va spun si din ce categorie face parte acest laptop: este vorba de a treia categorie, AMD Vision Ultimate.

Acer Aspire 5553G nu este unul dintre cele mai performante laptopuri si nici nu tinde catre acest titlu. Este mai degraba un model mainstream care reuseste sa iasa in fata cu performante peste medie. Acest lucru se datoreaza in primul rand procesorului, care este un Phenom X4 N930 cu 4 nuclee ce ruleaza la o frecventa de 2 GHz. Mai jos aveti un tabel cu specificatii si o serie de imagini pentru a putea observa detaliile ce vi le vom prezenta in continuare.

[table id=65 /]

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/aspire 5553g/|width=480]

Unul dintre elementele care mi s-a parut interesant in aceasta configuratie este chiar procesorul. Frecventa acestuia de 2 GHz nu constituie un dezavantaj, avand in vedere ca detine 4 nucle fizice. Daca va mai aduceti aminte seria 600, mai exact Athlon II X4 625 sau 635, procesoare pentru desktop cu o frecventa mai redusa, dar care detineau, de asemenea, 4 nuclee fizice si care sunt si acum la vanzare pe piata in jurul sumei de 100 de euro. Acestea se pretau foarte bine pentru o utilizare normala, cat si pentru aplicatii ce suportau 4 nuclee de procesare, dar unde nu era nevoie de o putere foarte mare de calcul. Chiar si aplicatiile de desktop pot fi prioritizate sa functioneze pe un singur nucleu si cu o anumita cantitate de memorie RAM pentru a elibera de sarcina celelalte nuclee si pentru a fluidiza lucrul. Asemanatoare este si situatia procesorului N930, care este aproape echivalent cu performantele procesorului mentionat mai devreme.

In alta ordine de idei, memoria RAM standard de 4 GB se intelege foarte bine cu sistemul de operare pe 64 de biti preinstalat.

Ce mai, configuratia este gandita foarte bine pentru a oferi performanta si scalabilitate pentru orice tip de utilizator.

Un al aspect destul de interesant este prezenta a doua placi grafice, una integrata, de tip Radeon HD4200, ce are ca scop folosinta acesteia in modul Power Saving, si un Radeon HD 5650 cu 1 GB memorie grafica pentru aplicatii mai pretentioase, mai exact jocurile. Avand in vedere ca modelul primit la test era un sample, este posibil ca acesta sa fi fost creat in mod demonstrativ, de aici pot mentiona unele probleme. Radeon HD 4200 are un consum un idle de aproximativ 11-15 W, iar Radeon HD 5650 find un chipset de generatie mai noua si, dupa cum bine stim, AMD lucreaza intens la nivelul minim de energie consumat de fiecare generatie de placa grafica, aceasta are un consum de 15-19W. Comutarea intre cele doua placi grafice se face on-the-fly, adica in timpul functionarii. Ce am observat in momentul in care treceam notebook-ul in modul de power saving si activam placa grafica integrata aceasta ramanea activa aproximativ 1-2 minute dupa care trecea pe cea dedicata. Sistemul de Power Management al notebook-ului detecta consumul mai scazut sau identic al placii grafice dedicate si trecea automat pe aceasta.

Totusi, ultima versiune de Catalyst 11.2 pentru notebook se pare ca a rezolvat aceasta problema, in modul de Power Saving acesta ramane pe placa grafica integrata, si anume HD 4200. Bravo AMD.

La capitolul design nu voi insista foarte mult, insa voi mentiona elementele de mare importanta. In primul rand laptopul, in ciuda configuratiei sale, este unul destul de subtire, chiar mai subtire decat ale branduri prezente pe piata si, spre surprinderea mea, este chiar destul de rece in timpul folosirii, chiar si intr-un regim mai agresiv.

Conectica pe partea stanga, dupa cum se poate observa in imaginea de mai sus, este una standard. Un port VGA, unul HDMI, LAN si USB 2.0, precum si cei doi conectori pentru audio, microfon si casti.

Pe partea dreapta mai dispunem de 3 conectori USB 2.0 si portul de alimentare, precum si unitatea optica. Acestia, spre surprinderea mea, sunt suficient de departati pentru a accepta aproape orice stick sau modem 3G (multi dintre noi ne-am confruntat cu modem-urile 3G care fiind putin mai late si mai groase decat un stick USB ingreuneaza folosinta celorlalte porturi atunci cand este conectat). Unitatea optica nu dispune de un buton obisnuit pentru eject, ci acesta este situat deasupra tastaturii, in genul computerelor MAC de la Apple. Motivul acestuia este grosimea redusa a unitatii optice, sistemul de deconectare fiind diferit.

Tastatura este una foarte comoda, cu taste mari separate si ofera un confort ridicat la scris. Exista o mica problema, insa, in ceea ce priveste acest aspect, dimensiunea tastelor fiind destul de mare, suportul de contact al acestora este implicit mai mic. O apasare rapida ce nu cade pe centrul acesteia poate deveni enervanta in timpul folosirii continue, asta bineinteles daca sunteti un utilizator ca „bate” in tastatura, probabil obisnuit cu stilul de lucru al unei masini de scris. Wrist-pad-ul, portiunea pe care se rezeama mainile atunci cand folositi tastatura, este realizat din metal, pentru a oferi un confort ridicat in utilizare si ii da un aspect mai elegant laptop-ului.

Touchpad-ul ofera posibilitatea folosirii gesturilor si suporta chiar si multi-touch, maxim 3 degete desigur, insa este asemanator la functii cu cel de la Apple si, in ciuda faptului ca este mult mai mic dimensionat decat cel mentionat, te poti descurca destul de bine cu aceste functii. Display-ul are insa o serie de caracteristici care nu sunt chiar benefice acestuia. Luminozitatea si contrastul sunt decente, insa reproducerea culorilor este putin palida, cel putin in ceea ce priveste nuantele de galben sau rosu, o tendinta destul de comuna laptopurilor gandite pentru a fi cat mai ieftine. Unghiul de vizibilitate nu iese in evidenta nici el, insa avand in vedere ca discutam de un laptop de 15.6 inci care probabil sper nu va fi folosit pentru vedea filme cu familia sau cu prietenii, acest lucru nu ar trebui sa fie un impediment in decizia de achizitie.

Lucrurile se rezolva intr-un mod benefic pentru acesta cand vine vorba de partea audio. Sunetul este clar si curat si poarta amprenta Dolby Laboratoires. Laptopul reuseste sa reproduca destul de fidel sunetele unui film si ofera o perspectiva interesanta asupra ideii de surround virtual. Nu va asteptati insa ca basul sa fie reprodus corect, nici pe departe, insa 90% din laptopuri nu ofera aceasta caracteristica in dotarile lor.

Performanta si autonomia acestuia nu lasa de dorit. Acestea sunt in primul rand cele doua caracteristici care primeaza. Chiar daca jocurile sunt optimizate pentru un procesor dual-core, diferenta de 20-25 procente in plus la capitolul performanta pe care o ofera acest model, in comparatie cu alte variante de laptopuri la acelasi pret, este chiar semnificativa. Aici este ajutat si de placa grafica de generatie destul de noua si de memoria grafica de 1GB. Pentru partea de autonomie putem discuta deja de 2 ore si jumatate de rulare a unui film HD si asta doar cu bateria standard inclusa. In modul power-saving si navigand pe internet, aceasta autonomie poate creste undeva in jurul a 3 ore si jumatate.

In concluzie, putem decide destul de linistiti ca laptopul isi merita investitia pe deplin. Daca nu sunteti un utilizator foarte exigent atunci cu siguranta veti putea trece cu vederea micile defecte pe care le-am mentionat mai devreme si veti fi multumit de un astfel de exemplar.